Za nami je zelo uspešen DAN ZELENE MOBILNOSTI

27. 05. 2016 | Novice

V sodelovanju s partnerji BMW Group Slovenia, Hidria d.o.o., Rotary Slovenia in Gimnazijo Jurija Vege iz Idrije smo uspešno zaključili dobrodelni dogodek, v sklopu katerega je bila izvedena predstavitev projekta »Zelena mobilnost prihodnosti bo tudi slovenska!« dijakov GJV Idrija in odprtje dveh izmed šestih novih polnilnih postaj za zelena električna vozila v Idriji in Spodnji Idriji. Pomemben del dogodka za člane Slovenskega avtomobilskega grozda je bila okrogla miza, na kateri je bila glavna nit pogovora usmerjena v poglobljeno razpravo o prihodnosti slovenske avtomobilske industrije in pospešenega razvoja zelene mobilnosti.

Na okrogli mizi so sodelovali predstavniki najvišjega vodstva evropskega ERTRACA na čelu s predsednikom dr. Neugebauerjem (iz BMWja), povabljeni predstavniki države, vidni predstavniki slovenske avtomobilske industrije in evropska komisarka za transport Violeta Bulc.

V predavanju našim inženirjem in vodstvu je dr. Neugebauer poudaril, da je glavni izziv avtomobilske industrije dekarbonizacija transporta.

K dekarbonizaciji transporta bodo veliko pripomogle nove tehnologije in inovacije, ki jih proizvajalci avtomobilov in njihovi dobavitelji že pospešeno razvijajo in proizvajajo za zelena vozila prihodnosti. Tu pomembno vlogo igrajo električna in hibridna vozila ter vozila s pogonom na vodik, za katera verjame, da imajo svetlo prihodnost.  

Kljub pospešenim vlaganjem v razvoj in proizvodnjo zgoraj omenjenih vozil, pa dr. Neugebauer poudarja, da ta vozila še ne bodo tako hitro v množični uporabi. Zato je prepričan, da je nujno potreben nadaljnji razvoj in optimizacija motorja z notranjim izgorevanjem. Cilj je najti in izdelovati rešitve, ki bodo tem vozilom in njihovim motorjem omogočala kar se da velik izkoristek, ob tem pa bodo bistveno manj onesnaževala okolje kot današnja.

Program dogodka se je nadaljeval v Modri dvorani v Idriji, kamor je udeležence prepeljal električni avtobus in električna vozila BMW i3. Udeleženci so bili priča predstavitvi projekta »Zelena mobilnost prihodnosti bo tudi slovenska!«, ki so ga ob podpori BMW Slovenija pripravili dijaki Gimnazije Jurija Vege Idrija. V sklopu projekta so predstavili njihovo videnje Zelene mobilnosti 2030, ki je bilo pravo izhodišče za diskusijo z evropsko komisarko in drugimi uglednimi gosti. Predstavilo se je tudi podjetje NGV (Nova generacija vozil), ki so predstavili najhitrejšo rolko na električni pogon.

Zelo uspešen dan smo zaključili s koncertom v sproščenem vzdušju Kendovega dvorca v Sp. Idriji, ki ga je pričela rotarijska glasbena štipendistka Špela Flajšaker s flavto ter nadaljevali s predstavitvijo neandertalčeve piščali, najstarejšega glasbila na svetu iz sosednjih Divjih bab. Iz piščali je zvoke pradavnine izvabljal Ljuben Dimkaroski. 

****

Dodatne informacije: GIZ ACS, Dunja Podlesnik, 01/236 17 35, dunja.podlesnik@acs-giz.si  

Nazaj