Z MISIJO GREMO IN PREBOJNIMI INOVACIJAMI KREPIMO KONKURENČNOST

Železniki, 15. 7. 2024 - Tik pred začetkom poletnih dopustov smo skupaj oblikovali aktualne smernice razvoja Misije GREMO do leta 2030 in določili področja novih skupnih projektov partnerstva za leti 2025 in 2026. Posveta, ki je potekal v podjetju Lotrič Meroslovje, se je udeležilo več kot štirideset članov SRIP ACS+ iz malih, srednjih in velikih podjetij, ki so začrtali strateški vpogled v prihodnje delovanje našega Združenja.

Udeleženci posveta so se strinjali, da bodo na globalnem trgu zares konkurenčni le tisti, ki bodo razvijali prebojne rešitve. To pomeni, da ne bodo sledili in se prilagajali potrebam kupcev, ampak bodo sami kreirali inovativne rešitve za mobilnost prihodnosti. Zaradi tega morajo podjetja nenehno strateško razmišljati in delovati za 5 do 10 let vnaprej.  Sodelovanje podjetij, znanosti in izobraževanja ter države je pri tem ključno, saj se v tem svetu ne more nihče več sam ukvarjati s sodobnimi izzivi. Teh pa je iz dneva v dan več.

Tovrstno delovanje v popolnosti zasleduje Misija GREMO. Njen glavni namen je preobrazba slovenske avtomobilske industrije ter okrepitev njene globalne konkurenčnosti in prebojne inovativnosti. Je tudi prva iniciativa, ki je uspela povezati največja podjetja v slovenski avtoindustriji v partnerstvo, ki akterje v tej panogi postavlja med najbolj cenjene dobavitelje novih rešitev s področja elektrifikacije vozil ter razvoja in uvajanja zelenih, emisijsko nevtralnih in digitaliziranih proizvodnih in poslovnih procesov.

Zato se bodo v Misiji GREMO v tej smeri oblikovali tudi prihodnji projekti partnerstva. Razvoj novih inovativnih in prebojnih izdelkov in rešitev se bo odvijal predvsem na področjih trajnosti in krožnega gospodarstva, uporabe vodikovih tehnologij v vozilih ali proizvodnih procesih, mehanski obdelavi, orodjih, proizvodnih procesih, digitalizaciji, robotizaciji in razvoju kadrov. SRIP ACS+ bo organiziral različna srečanja in obiske podjetij doma in v tujini, vse z namenom iskanja novih poslovnih priložnosti in sodelovanja, tudi s svetovno znanimi proizvajalci vozil, ki bi lahko v Misiji GREMO razvite rešitve vgrajevali ali testirali v svojih vozilih.

Posvet se je zaključil s predstavitvijo številnih meroslovnih dejavnosti in laboratorijskih prostorov podjetja Lotrič Meroslovje, vodilnega ponudnika meroslovnih rešitev na ključ, saj za večino partnerjev pokrivajo več kot 95 % vseh meroslovnih potreb. Pred zasluženimi počitnicami pa smo v sproščenem ozračju strnili tudi vtise na dosedanje delo in se pogovorili o izzivih, ki nas še čakajo po dopustih.

**** 

Dodatne informacije: SRIP ACS+, Erik Blatnik, 01/ 236 17 35, erik.blatnik@acs-giz.si 

_______________________________________________________________________________________________________________

Avtomobilska industrija v Sloveniji prispeva okvirno 10% k bruto družbenemu proizvodu ter več kot 20 % k slovenskemu izvozu, vsi člani SRIP ACS+ pa, vključujoč vsa področja mobilnosti, prispevajo k bruto družbenemu proizvodu več kot 17 %. V slovenski avtomobilski industriji deluje več kot 100 dobaviteljev 1. in 2. nivoja in več kot 600 poddobaviteljev nižjih nivojev dobaviteljske verige. Poleg tega pa več kot 25 % vseh nagrajenih inovacij Gospodarske zbornice Slovenije izhaja iz avtomobilske industrije.

Nazaj