VOLKSWAGEN ODPISUJE ZNIŽAN 16 % DDV ZA NAKUP NOVEGA AVTOMOBILA

VW je napovedal odpis znižanega 16% DDV  kupcem novim avtomobilov koncerna VW, kar je razumeti kot lastno investicijo za oživitev povpraševanja po nakupih novih avtomobilov, ki je z nastopom Covid-19 drastično upadlo.

Odpis znižanega 16% DDV si bodo v razmerju 50:50 delili VW in njegovi trgovci (op.: slednji imajo interes, saj vsak neprodani avtomobil veže kapital, ki je za trgovce avtomobilov v trenutnih časih zelo pomemben).

Odpis znižanega 16% DDV bo trajal od 01.07.2020 pa do konec septembra, ne bo veljal velja za nakupe novih električnih VW modelov in modelov ID.3 (op.: za nakup slednjih nedavno sprejeti konjunkturni paket zvezne vlade navaja nakupne premije v višini 6.000 EUR za vrednost novega električnega avtomobila do 45.000 EUR bruto nakupne vrednosti)

Na primeru nakupne bruto cene novega avtomobila koncerna VW v višini 35.000 EUR, bi odpis znižanega 16% DDV znašal 5.000 EUR.

VW korak odpisa znižanega 16% DDV na nakup novih avtomobilov je moč razumeti kot signal, da lahko nemški avtomobilski proizvajalec upravljanje negativnih učinkov Covid-19 v avtomobilskem sektorju upravlja tudi brez državne pomoči (op.: v konjunkturnem paketu zvezne vlade so bile nakupne premije predviden le za električne in deloma ter v omejenem obsegu tudi za hibridne modele).

Glavni razlog za odpis znižanega 16% DDV s strani VW je tudi dejstvo, da njegove nemške proizvodne enote delujejo pod ravnjo polno izrabljenih proizvodnih kapacitet. 

Pričakovati je, da se bodo koraku odpisa znižanega 16% DDV s strani koncerna VW sledili tudi ostali nemški avtomobilski proizvajalci.

 

**** 

Dodatne informacije: SRIP ACS+, Dunja Podlesnik, 01/ 236 17 35, dunja.podlesnik@acs-giz.si

Nazaj