V SRIP ACS+ SE PRIDRUŽUJEMO EVROPSKEMU TEDNU MOBILNOSTI

Od 16. do 22. septembra poteka tradicionalni Evropski teden mobilnosti. Letošnji je namenjen udobnemu javnemu prostoru za vse, kar pomembno izboljšuje kakovost življenja. Kakovostno urejen javni prostor namreč prinaša številne koristi, od več površin za pešce in kolesarje ter zelenih površin, do manj avtomobilov, onesnaževanja in hrupa.

Po podatkih Statističnega urada SURS se je količina emisij CO2 iz cestnega prometa v Sloveniji med leti 2008 in 2022 povečala za 25 odstotkov, povprečna starost avtomobila pa je lani znašala nekaj več kot 11 let. V naši državi so še vedno najbolj popularni dizelski avtomobili, v Evropski uniji pa bencinski. Konec leta 2023 je bilo pri nas registriranih okoli 1,2 milijona osebnih avtomobilov, od tega skoraj polovico dizelskih in 46 odstotkov bencinskih.

Pri tem velja omeniti, da cestni promet v Sloveniji velja za enega največjih virov emisij toplogrednih plinov. Leta 2022 je v naši državi zaradi njega nastalo 5,3 milijona ton emisij CO2 ali 42 odstotkov od skupno 12,7 milijona ton vseh v tem letu nastalih emisij CO2. Osebna vozila, to so avtomobili in motocikli, so ustvarila nekoliko več emisij CO2 (52 %) kot tovorna vozila in avtobusi (48 %).

Več zanimivih podatkov dobite na spletni strani SURS. Podrobnosti o Evropskemu tednu mobilnosti pa na TEJ POVEZAVI.

**** 

Dodatne informacije: SRIP ACS+, Erik Blatnik, 01/ 236 17 35, erik.blatnik@acs-giz.si 

_______________________________________________________________________________________________________________

Avtomobilska industrija v Sloveniji prispeva okvirno 10% k bruto družbenemu proizvodu ter več kot 20 % k slovenskemu izvozu, vsi člani SRIP ACS+ pa, vključujoč vsa področja mobilnosti, prispevajo k bruto družbenemu proizvodu več kot 17 %. V slovenski avtomobilski industriji deluje več kot 100 dobaviteljev 1. in 2. nivoja in več kot 600 poddobaviteljev nižjih nivojev dobaviteljske verige. Poleg tega pa več kot 25 % vseh nagrajenih inovacij Gospodarske zbornice Slovenije izhaja iz avtomobilske industrije.

Nazaj

Aktualni dogodki ... Vsi dogodki