V APRILU PRODAJA AVTOMOBILOV ZNOVA NAVZGOR

Po podatkih Evropskega združenja proizvajalcev avtomobilov ACEA je bilo aprila v Evropski uniji registrirano za skoraj 15 odstotkov več avtomobilov kot v istem obdobju lani. To pomeni, da je po evropskih cestah malo manj kot 914.000 novo registriranih avtomobilov. Močno rast so zabeležili predvsem glavni trgi v Španiji, Nemčiji, Franciji in Italiji.

Aprila lani so avtomobili z baterijskim električnim pogonom ohranili skoraj 12 % avtomobilskega trga EU. Pri tem sta največji skok zabeležili Francija za 45,2 % in Belgija za 41,6 %., medtem ko je Nemčija ostala stabilna z - 0,2 %. Od januarja do aprila je bilo tako registriranih 441.992 novih baterijskih električnih avtomobilov, kar je 6,4% več kot leto prej.

Povečala se je tudi registracija hibridnih električnih vozil, in sicer s slabih 25 % na skoraj 30 % avtomobilskega trga. Največ tovrstnih avtomobilov so registrirali v Franciji, Nemčiji, Belgiji in Italiji. Skupni delež vozil na bencinski in dizelski pogon pa se je zmanjšal z dobrih 50 % na manj kot polovico trga, in sicer na 48,9 %.

Več o gibanju števila novih vozil v EU si preberite na spletni strani ACEA.

**** 

Dodatne informacije: SRIP ACS+, Erik Blatnik, 01/ 236 17 35, erik.blatnik@acs-giz.si 

_______________________________________________________________________________________________________________

Avtomobilska industrija v Sloveniji prispeva okvirno 10% k bruto družbenemu proizvodu ter več kot 20 % k slovenskemu izvozu, vsi člani SRIP ACS+ pa, vključujoč vsa področja mobilnosti, prispevajo k bruto družbenemu proizvodu več kot 17 %. V slovenski avtomobilski industriji deluje več kot 100 dobaviteljev 1. in 2. nivoja in več kot 600 poddobaviteljev nižjih nivojev dobaviteljske verige. Poleg tega pa več kot 25 % vseh nagrajenih inovacij Gospodarske zbornice Slovenije izhaja iz avtomobilske industrije.

Nazaj