Uspešna predstavitev slovenskih podjetij v KIA Motors na Slovaškem

11. 11. 2014 | Novice

Žilina, 11. november 2014 –V skupni organizaciji Javne agencije SPIRIT Slovenija, Slovenskega avtomobilskega grozda (ACS) in Veleposlaništva RS v Bratislavi je danes potekal »Dan slovenskih avtomobilskih dobaviteljev« v podjetju KIA Motors Slovaška. Slovenski udeleženci so izrazili zadovoljstvo z organizacijo in pričakujejo konkretne rezultate v prihodnjih mesecih.

V okviru dogodka se je vodstvu KIA Motors Slovaška, njihovim inženirjem in nabavnikom predstavilo 12 uspešnih slovenskih podjetij s področja avtomobilske industrije, ki si želijo vključitve v skupino podjetij za skupno pridobitev naročil s strani KIA Motors Slovaška: BOXMARK Leather d. o. o., CIMOS d. d., EMO - Orodjarna d. o. o., FILC d. d., Gorenje Orodjarna d. o. o., Grammer Automotive Slovenija d. o. o., MLM d. d., Oprema Ravne d. o. o., SG Automotive d. o. o., TPV d. d., Unior d. d. in Siliko d. o. o.

Predstavitev podjetij je bila organizirana v obliki t. i. “hišnega sejma”, kjer so zainteresirani predstavniki KIA Motors obiskali pripravljene razstavne prostore slovenskih podjetij in se pogovorili s predstavniki podjetij. Udeleženci so si med drugim ogledali tudi proizvodnjo tovarne, ki proizvaja tri modele za evropski in ruski trg (Ceed, Venga in Sportage). Njihova proizvodnja je v letu 2013 prvič presegla 300.000 vozil in je v veliki meri robotizirana - skupaj podjetje zaposluje 3.800 ljudi, kar je glede na obseg proizvodnje malo. KIA Motors je hkrati edina tovarna avtomobilov na Slovaškem, kjer izdelujejo tudi motorje (6 različic).

Dogodek sta svečano odprla predsednik KIA Motors Slovaška Eek-Hee Lee in veleposlanica ga. Bernarda Gradišnik. Eek-Hee Lee je v priložnostnem nagovoru izpostavil visoke cilje tovarne KIA Motor Slovaška, ki si prizadeva uvrstiti med najučinkovitejše avtomobilske tovarne na svetu. Veleposlanica Gradišnik pa se je gostiteljem zahvalila za odlično organizacijo dogodka in izrazila prepričanje, da so prisotna slovenska podjetja sposobna dosegati standarde, ki jih KIA zahteva od svojih dobaviteljev. Direktor ACS Dušan Bušen je predstavil glavne značilnosti slovenskega avtomobilskega sektorja, ki sodeluje s skorajda vsemi najpomembnejšimi proizvajalci vozil, s KIA Motors oziroma Hyundai Motors pa tovrstno sodelovanje še ni bilo vzpostavljeno.

Dogodek je toliko bolj pomemben, saj gre za prvi tovrstni dogodek v sklopu tovarne KIA Motors Slovaške, ki je rezultat aktivnosti in povezovanja gospodarske diplomacije ter podpornih institucij v Sloveniji. Slovenski udeleženci so izrazili zadovoljstvo nad organizacijo in pričakujejo konkretne rezultate v prihodnjih mesecih. Med njimi tudi Zlatica Šinko – Baćac iz podjetja Grammer Automotive Slovenija, d. o. o.: »Veseli smo, da ste organizirali dogodek Dan slovenskih dobaviteljev MOTORS Slovakia, saj smo tako imeli možnost, da svoje izdelke in programe predstavimo samemu vodstvu podjetja. Samostojno nam to ne bi uspelo. Zaenkrat za to avtomobilsko znamko še ne dobavljamo, si pa to želimo. Razvojnikom iz KIA MOTORS Slovakia so se naši izdelki zdeli zanimivi, predvsem obloga z air – bagom. Med samim dogodkom smo pridobili direktne kontakte in upamo, da bomo dobili tudi kakšno konkretno povpraševanje za naše izdelke. Vse pohvale organizatorjem za odlično organizacijo dogodka

Brane Rokavec iz podjetja Siliko, d. o. o.: »Za udeležbo smo se odločili, ker smo želeli v KIA MOTORS pokazati naše proizvode in naše razvojne projekte, prav tako pa smo želeli videti, kakšne so njihove razvojne potrebe in projekti. Z organizacijo dogodka smo izjemno zadovoljni, saj je bila na zelo visoki ravni. Zadovoljni smo tudi s samim obiskom predstavnikov KIA MOTORS, saj so pokazali zanimanje za naš program

Sklenjen je bil dogovor, da se bodo predstavniki veleposlaništva in ACS v prihodnjem mesecu sestali s predstavniki KIA Motors ter ocenili uspešnost dogodka in možnosti za vključitev posameznih podjetij v Kiin sistem nabave.

Podobni dogodki so v organizaciji SPIRIT Slovenija in partnerjev potekali že lani v podjetju BMW v Münchnu in Škodi v Mladi Boleslav ter letos, ko sta bila organizirana dneva slovenskih avtomobilskih dobaviteljev v podjetju FIAT (januarja) in podjetju AvtoVAZ v ruskem Toljatiju (aprila).


Več informacij: Lidija Vinkovič, odnosi z javnostmi, T: 01 589 18 75, M: 041 867 975, E: lidija.vinkovic@spiritslovenia.si

Nazaj