TRGOVINSKI SPORAZUM V AMERIKI IN ZAŠČITA LOKALNIH DOBAVITELJEV JEKLA IN ALUMINIJA

V zadnjem trenutku izvedene spremembe pravil o uporabi pravil o poreklu v avtomobilskem sektorju novega trgovinskega sporazuma med Kanado, ZDA in Mehiko bodo otežile izpolnjevanje obveznosti pri regionalnih nakupih jekla in aluminija, je v četrtek dejala industrijska skupina.

Upoštevanje teh pravil, objavljenih v sredo, je ključnega pomena za uživanje ničelne tarife v trgovinskem sporazumu TMEC, ki bo začel veljati 1. julija in bo nadomestil sedanji severnoameriški trgovinski pakt NAFTA.

Na začetku izvajanja sporazuma bodo mogli proizvajalci težkih vozil izpolnjevati 60 odstotkov regionalnih vsebin, ki pa se bodo progresivno povečevale, 45 odstotkov vsebin dela ali višjih plač in 70 odstotkov nakupa jekla. Ta zadnji odstotek bodo morali doseči tudi proizvajalci avtomobilov.

Toda proizvajalci težkih vozil, združeni v združenje ANPACT so opozorili, da so v pozne prilagoditve vključili nekatere dele postopka sestavljanja, ki morajo zdaj ustrezati tem 70 odstotkom in da v dogovore niso bili vključeni.

»Dogovorjene so bile podrobnosti, ki industriji niso bile naklonjene«, je za Reuters povedal predsednik ANPACT-a Miguel Elizalde. »To je tako, kot da bi v poročilo (o 70 odstotkih) vključili tarifne številke  avtomobilskih delov z veliko jekla in aluminija, medtem, ko je bil prvotni namen le nakup surovin«, je dodal.

Izvršni direktor je ocenil, da bo za industrijo »velik izziv«, da se prilagoditve izvedejo v tako kratkem času in sredi pandemije koronavirusa, čeprav je priznal, da so dali določene upravne zmogljivosti za prehod.

Decembra so predstavniki članov TMEC podpisali protokol o spremembah, ki vsebuje v zadnjem trenutku dane zahteve ZDA po strožji opredelitvi jekla in aluminija v pravilih o poreklu avtomobilskega sektorja, ki pa niso vključevala nakupa avtomobilskih delov.

Elizalde je pojasnil, da take spremembe prisilijo podjetja, da reprogramirajo svoje dobavne verige, da bi se uskladile s tem, kar pomeni večje naložbe v čas in vire.

 

**** 

Nazaj