Predstavljeno je bilo največje in najtežje električno vozilo E-Dumper

26. 09. 2017 | Aktualni članki

Trendi v avtomobilski industriji kažejo na to, da je prihodnost v elektrifikaciji vozil. Med tem, ko se po cestah že vozijo električni avtomobili, sta podjetji Kuhn Schweiz in Lithium Storage ustvarili največji in najtežji delovni stroj.

E-Dumper, kot se imenuje električni delovni stroj, tehta 50 ton. Popolnoma natovorjen lahko transportira 60 ton apna in laporja z visokih območij do stalno nameščenih transportnih sistemov. Energija, ki se pridobiva na spustu, se shrani v akumulatorje in se uporablja za pogon navzdol, presežek pa se napaja v električno omrežje.
Zaenkrat je to le prototip električnega delovnega vozila, vendar so prvi preizkusi pokazali, da je tako vozilo ni le kos klasičnim delovnim strojem, je tudi veliko bolj prijazno do okolja in ljudi.
    
Več o E-dumperju si lahko preberete na uradni spetni strani: edumper.ch/index.php/en/

 

 

 

****

 

Dodatne informacije: SRIP ACS+, Dunja Podlesnik, 01/ 236 17 35, dunja.podlesnik@acs-giz.si


Avtomobilska industrija v Sloveniji prispeva okvirno 10% k bruto družbenemu proizvodu ter več kot 20 % k slovenskemu izvozu, vsi člani SRIP ACS+ pa, vključujoč vsa področja mobilnosti, prispevajo k bruto družbenemu proizvodu več kot 17 %.
Panoga ustvari 7,5 milijarde evrov letnih prihodkov. V slovenski avtomobilski industriji deluje več kot 100 dobaviteljev 1 in 2 nivoja in več kot 600 poddobaviteljev nižjih nivojev dobaviteljske verige. Poleg tega pa več kot 25 % vseh nagrajenih inovacij Gospodarske zbornice Slovenije izhaja iz avtomobilske industrije.

 

Nazaj