POTREBEN JE ZELENI INDUSTRIJSKI DOGOVOR

Evropska avtomobilska industrija za okrepitev svoje trajnosti in konkurenčnosti potrebuje zeleni industrijski dogovor, ki je koristen tako podjetjem kot državljanom, ugotavljajo v Evropskem združenju avtomobilskih dobaviteljev CLEPA. Za dosego tega cilja bodo zato potrebna velika prizadevanja industrije, politike in potrošnikov.

Tudi zato, ker se elektrifikacija evropskega voznega parka upočasnjuje, zaradi česar se morajo izboljšati pogoji za uvedbo vozila, ki uporabljajo pogone na alternativna goriva. To vključuje izboljšanje infrastrukture za polnjenje in oskrbo s tovrstnim gorivom, zagotavljanje razpoložljivosti cenovno dostopne zelene električne energije in goriv, vključno z vodikom in obnovljivimi gorivi , razširitev zmogljivosti omrežja in zagotavljanje konkurenčnega dostopa do surovin in baterijskih celic. Prednostne naloge prihajajoče Evropske komisije pod vodstvom nove-stare komisarke Ursule von der Leyen so prave, ugotavlja CLEPA, le uresničiti jih bo še treba.

Več o tem si preberite na spletni strani CLEPE.

**** 

Dodatne informacije: SRIP ACS+, Erik Blatnik, 01/ 236 17 35, erik.blatnik@acs-giz.si 

_______________________________________________________________________________________________________________

Avtomobilska industrija v Sloveniji prispeva okvirno 10% k bruto družbenemu proizvodu ter več kot 20 % k slovenskemu izvozu, vsi člani SRIP ACS+ pa, vključujoč vsa področja mobilnosti, prispevajo k bruto družbenemu proizvodu več kot 17 %. V slovenski avtomobilski industriji deluje več kot 100 dobaviteljev 1. in 2. nivoja in več kot 600 poddobaviteljev nižjih nivojev dobaviteljske verige. Poleg tega pa več kot 25 % vseh nagrajenih inovacij Gospodarske zbornice Slovenije izhaja iz avtomobilske industrije.

Nazaj