PARIZU SMO KREPILI EVROPSKA AVTOMOBILSKA PARTNERSTVA

Slovenska podjetja morajo kot pomemben del evropske avtomobilske industrije ambiciozno prispevati k njeni odpornosti in oblikovanju partnerstev za njeno izboljšano konkurenčnost. Zato smo se ob robu Olimpijskih iger v Slovenski hiši v Parizu skupaj s še 17 slovenskimi podjetji s področja e-mobilnosti udeležili dogodka o prihodnosti evropske avtomobilske industrije.

Na dogodku, ki so ga kot del slovenske gospodarske delegacije organizirali SPIRIT Slovenije, Združenje Manager in Veleposlaništvo Republike Slovenije v Parizu, je Slovenski avtomobilski grozd ACS predstavljala njegova direktorica Tanja Mohorič, ki je povezovala tudi zanimivo okroglo mizo o mobilnosti ter skupni prihodnosti evropske avtomobilske industrije. Ta je namreč visoko razvita in predstavlja več kot 7 % BDP Evropske unije, a se v globalni tekmi sooča s številnimi izzivi.

Udeleženci okrogle mize, ugledni slovenski in mednarodni strokovnjaki, so v razpravi poudarili, da bo elektrifikacija igrala ključno vlogo v prihodnosti mobilnosti. E-mobilnost bo nedvomno pot naprej, vendar pa pri tem potrebujemo stabilnost regulacij. Ker bodo v vsakem prehodu nekateri izgubili, moramo na ta premik pripraviti celotno industrijo. Evropa pa mora pri tem hitro ukrepati, saj z Vzhoda prihaja pravi »tsunami« električnih vozil. Kitajska je denimo na področju e-vozil trenutno 5−7 let v prednosti in jo vsak dan povečuje, medtem ko Evropa v njihove dobavne verige sploh ni vključena.

Več o obisku slovenske gospodarske delegacije v Parizu si preberite na SPIRIT Slovenija.

**** 

Dodatne informacije: SRIP ACS+, Erik Blatnik, 01/ 236 17 35, erik.blatnik@acs-giz.si 

_______________________________________________________________________________________________________________

Avtomobilska industrija v Sloveniji prispeva okvirno 10% k bruto družbenemu proizvodu ter več kot 20 % k slovenskemu izvozu, vsi člani SRIP ACS+ pa, vključujoč vsa področja mobilnosti, prispevajo k bruto družbenemu proizvodu več kot 17 %. V slovenski avtomobilski industriji deluje več kot 100 dobaviteljev 1. in 2. nivoja in več kot 600 poddobaviteljev nižjih nivojev dobaviteljske verige. Poleg tega pa več kot 25 % vseh nagrajenih inovacij Gospodarske zbornice Slovenije izhaja iz avtomobilske industrije.

Nazaj