KLJUČNI POUDARKI WEBINARJA MOTNJE V DOBAVNIH VERIGAH AVTOMOBILSKE INDUSTRIJE V SREDNJI IN VZHODNI EVROPI

 

V sredo, 16. decembra je potekal spletni webinar na temo Motenj dobaviteljskih verig v avtomobilski industriji v Srednji in Vzhodni Evropi.

Predstavitev trenutnega stanja oziroma dogajanja v letu 2020 je podala predstavnica OECD. Njeno predstavitev si lahko ogledate tukaj.

Na okrogli mizi pa so sodelovali:
Adam Nagy, Ministrstvo za inovacije in tehnologijo, Budimpešta, Madžarska
Zdenek Petzl, Češko združenje avtomobilske industrije (AUTOSAP), Praga, Češka
Kurt-Christian Scheel, Nemško združenje avtomobilske industrije (VDA), Berlin, Nemčija
Bernhard Wolf, podjetje WOCO GmbH & Co. KG, Bad Soden, Nemčija

Predstavnik VDA, g. Kurt-Cristian Scheel je povedal, da so v letu 2020 zabeležili za 25% manjšo proizvodnjo nemških proizvajalcev in da popolno okrevanje pričakujejo v letu 2022, po nekaterih pesimističnih napovedih še kasneje.
Vsekakor je pogled in razmišljanje proizvajalcev usmerjeno v prihodnost, ko bo prisotnost različnih variacij pogonov številčnejša. Velik poudarek pa je na elektrifikaciji vozil in informacijo podkrepil s podatkom, da je bilo v zadnjem obdobju v Nemčiji 25% prodanih novih vozil, električnih. Na vprašanje obstoja dobaviteljskih verig, g. Scheel ni bil prepričan, če bodo tudi v prihodnosti dobavitelji lokalni ali bolj globalni. Poudaril je, da bo to verjetno povezano z učinkovitostjo dobavne verige.

G. Adam Nagy iz Ministrstva za inovacije in tehnologijo Madžarske je predstavil, na kakšen način podpirajo proizvajalce avtomobilov za postavitev proizvodne lokacije na njihovem ozemlju, finančno podporo nudijo tudi za vzpostavitev R6D centrov. Tuja podjetja vključujejo tudi v dualni sistem izobraževanja.
V času pandemije pa vsem podjetjem nudijo subvencije za zagotavljanje obstoječih delovnih mest in subvencioniranje izobraževanja zaposlenih v tem času.

Predstavnik AUTOSAP Češka je povedal, da so glede na njihove informacije, češki dobavitelji pripravljeni na spremembo mobilnosti kot storitev in to vidijo kot priložnost. Je pa dodal, da so v preteklosti že podali nekaj pobud glede sintetičnih goriv, vendar pri proizvajalcih te pobude še niso bile dobro sprejete. Dodal je še, da glede na dogajanja lahko sklepamo, da je Srednja Evropa za proizvajalce zelo zanimiva.
Svoje videnje in trenutno situacijo je predstavil dobavitelj avtomobilski industriji iz Nemčije, g. Bernhard Wolf, direktor podjetja WOCO GmbH & Co. KG.

 

**** 

Dodatne informacije: SRIP ACS+, Dunja Podlesnik, 01/ 236 17 35, dunja.podlesnik@acs-giz.si

 

Nazaj