JULIJA MALENKOST VEČ REGISTRACIJ NOVIH AVTOMOBILOV

Po podatkih Evropskega združenja proizvajalcev avtomobilov ACEA se je število novoregistriranih vozil v Evropski uniji julija povečalo za zmernih 0,2 odstotka. Največ je k temu prispevala rast v Italiji (+ 4,7 %) in Španiji (+ 3,4 %), medtem ko sta francoski (- 2,3 %) in nemški (- 2,1 %) trg zabeležila upad.

ACEA pri tem ugotavlja, da se je število registracij novih avtomobilov v prvih sedmih mesecih letošnjega leta povečalo za skoraj 4 odstotke na 6,5 milijona enot, pri čemer so vsi štirje največji trgi, španski, italijanski, nemški in francoski, zabeležili rast. Pri tem so hibridna električna vozila v primerjavi z julijem 2023 povečala svoj tržni delež z nekaj več kot 25 % na 32 %. Medtem ko so baterijski električni avtomobili predstavljali 12-odstotni tržni delež, kar je manj kot 13,5 % lani. Padel je tudi tržni delež bencinskih in dizelskih avtomobilov, in sicer se je s 50 % zmanjšal na 46 %.

Več julijskem gibanju števila novoregistriranih avtomobilov dobite na spletni strani ACEA.

**** 

Dodatne informacije: SRIP ACS+, Erik Blatnik, 01/ 236 17 35, erik.blatnik@acs-giz.si 

_______________________________________________________________________________________________________________

Avtomobilska industrija v Sloveniji prispeva okvirno 10% k bruto družbenemu proizvodu ter več kot 20 % k slovenskemu izvozu, vsi člani SRIP ACS+ pa, vključujoč vsa področja mobilnosti, prispevajo k bruto družbenemu proizvodu več kot 17 %. V slovenski avtomobilski industriji deluje več kot 100 dobaviteljev 1. in 2. nivoja in več kot 600 poddobaviteljev nižjih nivojev dobaviteljske verige. Poleg tega pa več kot 25 % vseh nagrajenih inovacij Gospodarske zbornice Slovenije izhaja iz avtomobilske industrije.

Nazaj