INOVATIVNE MOBILNOSTNE REŠITVE IN ZAGOTAVLJANJE ENERGIJE BO V PRIHODNJE KLJUČNO

SRIP ACS+ se je v Beogradu udeležil strokovne konference SEE AUTOMOTIVE CONNECT & SUPPLY, namenjene avtomobilskim proizvajalcem in njihovim dobaviteljem s področja Jugovzhodne Evrope. Preko 300 udeležencev iz več kot 200 podjetij se je osredotočilo predvsem na stanje globalne avtomobilske industrije, njenega prihodnjega razvoja ter izzive, ki jih prinaša korenita transformacija mobilnosti in vsega kar je z njo povezano.

Kljub temu, da v javnosti pogosto slišimo kritike na razvoj elektromobilnosti in prodajo tovrstnih vozil, se na globalnem nivoju dogaja ogromno na tem področju. Proizvodnja in prodaja električnih in elektrificiranih vozil narašča, uvajajo se novi inovativni mobilnostni pristopi in modeli ter fleksibilni proizvodni procesi. Vse z namenom zagotavljanja varne in trajnostne mobilnosti, ki bo imela kar najmanj oz. nič negativnih vplivov na okolje in bo karseda prijazna do uporabnika.

Da bi dosegli to, poleg ustrezne polnilne infrastrukture, ki je trenutno nezadostna, potrebujemo tudi primerno kvalificirane, kompetentne in usposobljene kadre. Ker teh velikokrat ni dovolj, države, med njimi tudi Srbija, prilagajajo svoje izobraževalne programe razvoju in krepitvi ustreznih znanj, da bodo mladi, ki vstopajo na trg dela pripravljeni na nove izzive. Srbija si želi namreč postati središče razvoja avtomobilske industrije na Zahodnem Balkanu, za kar pa potrebuje delovno silo, ki bo obvladala nova tehnična in tehnološka znanja.

Razvoj novih tehnologij bo namreč v prihodnje še bolj intenziven. Strokovnjaki in proizvajalci vozil in avtomobilskih rešitev, ki smo jih lahko slišali na konferenci napovedujejo, da se bodo poleg vozil, močno okrepile tudi mobilnostne rešitve. Te bodo zagotavljale vrhunsko uporabniško izkušnjo, tako imenovani infotaiment, varnost, avtonomno vožnjo ter povezljivost vozila in mobilnostne infrastrukture, kot so polnilna mesta in parkirišča z voznikovo pametno napravo in podobno.

Vse manj bo tudi lastniških vozil, saj jih uporabniki z razvojem avtonomne vožnje in vseh naprednih digitalnih rešitev ne bodo več potrebovali. Zato se bo krepila souporaba vozil, tako imenovani car sharing, predvsem v velikih, večmilijonskih mestih, kjer zaradi prevelike gostote prometa ponekod že zdaj ne moreš prosto voziti s svojim avtomobilom. Mobilnost bo s tem postala povezan živ organizem, podprt z umetno inteligenco. Zelo pomembno bo tudi ustrezno in nemoteno zagotavljanje energije za prevozna sredstva, to je vodika, elektrike ali sintetičnih goriv.

Konferenca je bila poleg zanimivih in uporabnih vpogledov v trende razvoja mobilnosti obenem tudi priložnost za mreženje in izmenjavo mnenj ter navezovanje novih poslovnih stikov in iskanje priložnosti. Govorci na konferenci so se tako strinjali, da bo prihodnost na avtomobilskem in mobilnostnem področju še zelo zanimiva, polna inovativnih rešitev, predvsem pa bo zelena in varna. Trajnost in zmanjševanje strupenih emisij je namreč ena glavnih prednostnih nalog avtomobilske industrije in vseh, ki so povezani s kreiranjem napredne sodobne mobilnosti.

Rok Ban (levo) in Erik Blatnik (desno) iz SRIP ACS+ s kolegom in direktorjem  Avtomobilskega in mobilnostnega grozda Srbije Igorjem Vijatovim.

**** 

Dodatne informacije: SRIP ACS+, Erik Blatnik, 01/ 236 17 35, erik.blatnik@acs-giz.si 

_______________________________________________________________________________________________________________

Avtomobilska industrija v Sloveniji prispeva okvirno 10% k bruto družbenemu proizvodu ter več kot 20 % k slovenskemu izvozu, vsi člani SRIP ACS+ pa, vključujoč vsa področja mobilnosti, prispevajo k bruto družbenemu proizvodu več kot 17 %. V slovenski avtomobilski industriji deluje več kot 100 dobaviteljev 1. in 2. nivoja in več kot 600 poddobaviteljev nižjih nivojev dobaviteljske verige. Poleg tega pa več kot 25 % vseh nagrajenih inovacij Gospodarske zbornice Slovenije izhaja iz avtomobilske industrije.

Nazaj